woensdag 26 oktober 2011

Mijn aanraders voor een bezoek op de Dutch Designweek 2011

De Dutch Designweek is in volle gang.
Het is een leuk designfestival voor zowel de leek als de designkenner of liefhebber, daarom wil ik in deze blog wat tentoonstellingen aanraden die ik heb gezien en waar ik zeker een kijkje zou nemen.
Dus bij deze een blog live vanaf de Dutch Design Week, klokgebouw 4e verdieping.

Post History Expositie Klokgebouw, 4e verdieping
De aanraders die ik geef zijn voornamelijk kleine tentoonstellingen en initiatieven van kunstenaarscollectieven zelf.
Naar mijn mening worden de grotere events en bezienswaardigheden tijdens de dutchdesignweek zoals de grote hallen op de begane grond van het klokgebouw en de design academy steeds commerciëler en krijgen ze hierdoor steeds meer een commercieel beursgevoel en uiterlijk. Ik vind dit erg jammer, want er worden nog steeds wel een aantal mooie werken getoond op deze plekken, alleen is de presentatie niet zo aantrekkelijk meer. Tevens is het voor beginnend kunstenaars bijna onbetaalbaar geworden om op de begane grond van strijp S een stand te kunnen huren. Ik vind dit erg jammer en het komt naar mijn mening de kwaliteit van het getoonde werk ook niet ten goed.

Een positief gevolg hiervan is dat er rond om het klokgebouw en op andere locaties steeds meer eigen intiatieven van kunstenaars en ontwerpers opkomen, die leiden tot leuke, sfeervolle kleine tentoonstellingen.
En hieronder bevinden zich dit jaar een paar echte must-see's!

En zo kom ik dan ook bij
De aanraders van de Dutch designweek 2011:

Post History
Plaats; Strijp-S, Klokgebouw, 4e verdieping.
Info: http://romykuhne.blogspot.com/2011/10/uitnodiging-kom-mijn-werk-bekijken.html



Dit is de tentoonstelling waar ik zelf aan deelneem, een tentoonstelling opgezet door een gelegenheidssamewerking van 11 kunstenaars en ontwerpers uit verschillende disciplines.
Ik denk dat onze tentoonstelling een sfeervolle tentoonstelling is, het gaat niet alleen om het getoonde werk, maar om een totaalbeleving als je de tentoonstelling binnenloopt.
Het is geen beurs maar een expositie gemaakt met liefde voor het werk en liefde voor het vak en daarom zou ik de tentoonstelling aanraden.
Hij is wat moeilijk te vinden, om er te komen neem je de ingang links van de hoofdingang van de hoofdingang voor de DDW in het klokgebouw, waarna je de lift neemt naar de 4e verdieping.
Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen! (En niet alleen om dat mijn werk erbij hangt, maar ik ben echt trots op onze tentoonstelling)



Schellensfabriek
Plaats: Vestdijk 280
Info: http://ddw.nl/event.php?eventID=dbde5fb22c24adfd0ad5c9cffe0283bf



De schellensfabriek is een nieuwe locatie op de DDW. Een rauwe fabriekshal, onafgewerkt met een geweldige sfeer. Bij binnenkomst krijg je een "milaan-idee" doordat je via een gangetje naar een binnenplaatsje de fabriek binnenkomt. Zo'n leuke verstopte locatie.
En als je dan eenmaal binnenkomt loop je aan tegen een tentoonstelling van divers werk, van schilderkunst tot interieurproduct.
Een leuke sfeervolle tentoonstelling met veel beginnend kunstenaars met een frisse kijk op design.
het ligt vlak bij het stadhuisplein, dus een kleine moeite om nog even door te lopen, maar met een groot effect.
Ik was zeer verrast door deze kleine leuke tentoonstelling!


T-Presentation
Plaats: Strijp-T, Zwaanstraat 1 op het industrieterrein tegenover de klokketoren van het klokgebouw.
Info: http://www.ddw.nl/event.php?eventID=b8106813b73729086bdecc32ed5147

Een nieuwe locatie op de DDW 2011 is Strijp-T, op dit industrieterrein zijn dit jaar 7 nieuwe tentoonstellingen te bekijken. De grootste en meteen de publiekstrekker is de tentoonstelling Van Kiki van Eijk en Joost van Bleijswijk. Bij hen kun je een kijkje in de werkplaats nemen, naar mijn mening een geweldige werkplaats maar een erg tegenvallende tentoonstelling binnen de DDW. Ga je echter 1 deurtje verder dan is de sfeer meteen heel anders, bij binnenkomst komt de geur van appeltaart van een kraampje je tegemoet. En daarachter bevindt zich een mooie tentoonstelling, waarin beginnende en gevestigde designlabels zichtzelf presenteren. T-presentation en Yard hebben samen een tentoonstelling neergezet die zowel verrassend en vernieuwend als gezellig te noemen is. Het maakproces van is een belangrijk onderdeel van de presentatie, erg leuk om te zien, zowel voor de designkenner als ook voor de leken op design gebied.


Cabinets of curiosity & Zona Ventosa
Plaats: TAC gebouw Vonderweg 1
           & Ventoseflat Mathildelaan
Info: http://www.tac.nu/podium/agenda/dutch-design-week-zona-ventosa-tac



Zona Ventosa, is eigenlijk een soort zona tortona in de Milaan, maar dan in Eindhoven.
Een straat/gebiedje waarin kunstenaars zelf het initiatief hebben genomen een aantal kleine tentoonstellingen op te zetten om zo een boulevard vol design te creeeren.
Ik vind het een erg leuk initiatief, het is professioneel aangepakt, maar verwordt niet tot een saaie cleane expositie, het heeft de spontaniteit en ongedwongenheid van een gelegenheids tentoonstelling maar dan duidelijk en erg goed georganiseerd. Leuk nieuw design van beginnend ontwerpers, zeker een must see op de DDW 2011!


 

Dit waren de eerste aanraders, maar ik heb zelf ook nog lang niet alles gezien, als ik nog een leuke tentoonstelling tegenkom, zal ik deze zeker weer bloggen!
In ieder geval veel plezier tijdens de Dutch Designweek en heeft u nog aanraders voor mij, dan zijn tips zeker welkom!




woensdag 19 oktober 2011

POSTHISTORY @ WORK DDW 2011



Zoals ik al eerder in deze blog schreef neem ik dit jaar deel aan de Dutch Designweek 2011 te Eindhoven in de collectieve tentoonstelling Post History.

De afgelopen dagen zijn we gestart met de bouw van de tentoonstellings inrichting.
De uitdaging dit jaar is om met een klein budget toch een knallende tentoonstelling neer te zetten, die eruit springt.
Onze expositie wordt gehouden op de 4e verdieping van het klokgebouw, op voormalig industrieterrein "Strijp-S". Momenteel wordt er op Strijp-S nog volop gewerkt om de oude Philips complexen die er staan te verbouwen en om van Strijp-S een creatieve broedplaats te maken met diverse bedrijven en ateliers.

Deze verbouwingen, die tevens een verbouwing van de openbare ruimte inhouden zorgen ervoor dat Strijp-S al een aantal jaren een bouwput is.
Samen met 2 andere deelnemende ontwerpers van Post History; Jonathan Hofmeijer en Feike de Jong zijn we deze bouwput gaan verkennen voor inspiratie.

Aansluitend op het thema van onze tentoonstelling "post history" hebben wij ervoor gekozen om in onze inrichting een stukje toekomst en historie van Strijp-S te verenigen, door de bouwplaats af te scharrelen opzoek naar échte Strijp-materialen om onze inrichting mee te bouwen.
Zo zijn er de Philips Pallets, Kabelhaspels en vergaarbakken van de verbouwing van Strijp, waarmee we het decor van onze tentoonstelling zijn gaan vormen.

Één grote kostenpost en een belangrijk element voor de expositie was hiermee echter nog niet gedekt; de verlichting. Om een mooie sfeer neer te kunnen zetten en om tegelijkertijd mijn eigen werk optimaal te kunnen presenteren heb ik daarom een verlichtingsplan gemaakt met mijn eigen lampontwerpen.
Een mooie kans voor mij om naast sec mijn lampen te presenteren ook een sfeer te scheppen en daarnaast een leuke toevoeging te doen aan de tentoonstelling.
Apollo's assembleren voor de DDW 2011
Het eerste legertje Bulb-lampjes ligt klaat om opgehangen te worden.
En na een paar weken fresen, schroeven, draadjes strippen, aansluiten en assembleren, is het moment daar:
Posthistory @ work; De Opbouw....

Momenteel is het bouwen in volle gang.
Hieronder een kleine sneak preview van de opbouw.
Het wordt een rauwe, sfeervolle en diverse tentoonstelling; een échte beleving!
Van 22 t/m 30 oktober kan je dagelijks van 11.00-18.00u de sfeer komen proeven op de 4e verdieping van het klokgebouw op Strijp-S te Eindhoven!






Buiten de inrichting is het bijzondere aan Post History dat verschillende disciplines en mensen die elkaar voor deze tentoonstelling nog niet kenden elkaar in deze expositie ontmoeten en samen werken om een mooie collectieve tentoonstelling neer te zetten! 
Met zelfs het historisch openluchtmuseum Eindhoven dat meewerkt!
Ik ben er best trots op hier deel aan te hebben en wil daarom de lezers van deze blog een oproep doen;
Helaas weet een deel van het publiek onze locatie niet altijd te vinden, ook al is het zo dicht bij de reguliere tentoonstelling in het klokgebouw. Daarom mijn oproep:
Kom allemaal naar de DDW 2011 en zegt het voort; 
Klokgebouw, 4e verdieping, Posthistory, daar moet je wezen!




PS: Al een paar linkjes naar posthistory en mijn werk op de DDW in de media;


http://www.elle.nl/eten/culinieuws/Post-History-Home

http://www.ddw.nl/event.php?eventID=050984fc86ebd29f28b14d7d90a17062

http://www.ddw.nl/event.php?eventID=bb11ac9e7d877f0989f9ee4add0ae8b1

http://www.uitineindhoven.nl/agenda/Lezingen%20%26%20literatuur/32382/Post-History%20at%20HOME/





donderdag 13 oktober 2011

Uitnodiging; Kom mijn werk bekijken tijdens de Dutch Designweek 2011

Tijdens de Dutch Designweek 2011 te Eindhoven zal ik mijn werk presenteren als onderdeel van de tentoonstelling Post-History, op de 4e verdieping van het klokgebouw op Strijp-S te Eindhoven, met werk van kunstenaars uit verschillende disciplines van fooddesign tot productdesign, van fotografie tot film.

De Tentoonstellingsinrichting is mede door mij ontworpen, en het zal geen cleane 
                      tentoonstelling worden, maar echt een beleving! 
De presentatie van mijn werk is ook de tentoonstellingsverlichting, dus komt allen kijken, want een uitdagende tentoonstellingsinrichting opgebouwd uit bouwmaterialen gevonden op het Strijp terrein en een grote wolk van échte Romy Kühne's vormen het decor van deze tentoonstelling!


De info-flyer


De tentoonstelling Post-history speelt in op de angst voor de ondergang van de wereld door het ontstaan van een zwart gat, de komst van de apocalyps, natuurrampen, de ondergang van de mensheid als gevolg van de klimaatproblemen of terrorisme en overconsumptie.
In deze tijd van angstige theorieën en doemdenkerij, laten kunstenaars uit verschillende disciplines zien hoe zij de toekomst zien.
En wat als de wereld zoals wij die nu kennen  er straks niets meer is; grijpen wij vooruitstrevende ontwerpers dan terug naar de oude ambachten en methodes? Vinden we nieuwe dingen uit? Of gaan we de wereld en alles wat opnieuw vormgegeven moet worden juist opbouwen met de laatste nieuwe technieken zoals LED-licht en rapid protoyping?
Willen we vertrouwdheid en herkenning oproepen bij de aanschouwer of gaan we voor verrassing en vernieuwing?
Grijpen we terug op het verleden, of creeerden we een heden zonder geschiedenis.
Op deze vragen geven de ontwerpers antwoord met hun werk.
"Let's get back to the future!!!”
met
POST-HISTORY

Als onderdeel van de tentoonstelling zullen in samenwerking met het H.O.M.E (historisch openlucht museum Eindhoven) tijdens onze expositie ambachtslieden elke dag een ander ambacht demonstreren, o.a. tingieten, en smeden in een leemoventje. 

Tevens bieden wij de gelegenheid om tijdens de Dutch designweek in een echte herbergs-setting te overnachten in het H.O.M.E, dus wil je de Dutch designweek optimaal beleven en een paar dagen rondneuzen, dan kan dat bij POST-HISTORY @ HOME voor €55,00 p.p.p.n. reserveringen; info@homeeindhoven.nl

maandag 3 oktober 2011

Romy Kühne Design: Gefelsde lamp maakt lichtplan compleet!

Romy Kühne Design: Gefelsde lamp maakt lichtplan compleet!

Gefelsde lamp maakt lichtplan compleet!


Begin dit jaar heb ik een lichtplan gemaakt voor architectenburo Kühne & Co te Rotterdam, bestaande uit 11 TL-armaturen. Om dit lichtplan compleet te maken moest ik nog een twaalfde lamp ontwerpen; een special voor boven de vergadertafel.
Na de 11 voorgaande lampen leek 1 lamp een eenvoudige opgave, maar wat begon als het idee voor 1 lamp eindigde in een maanden lange cursus felstechniek. Een geweldige ambachtelijke techniek die langzaam aan aan het uitsterven is, maar zeer de moeite waard is om mee te werken.
Ik ben er superenthousiast van geworden en ik hoop jullie in mijn verhaal iets van dit enthousiasme over te kunnen brengen en hopelijk spreekt het uiteindelijke resultaat van de cursus, mijn "gefelsde lamp" voor zich!

De 11 reeds gemaakte lampen waren gemaakt van verzinkt staal, dit materiaalgebruik was geïnspireerd op de achterwand van het architectenbureau die geheel van geperforeerde verzinkte staalplaten is gemaakt.
Naar aanleiding hiervan ben ik mij verder gaan verdiepen in het materiaal zink en haar mogelijkheden.
Toen ik in die periode mijn zusje in Parijs ging bezoeken waren het dan ook de zinken daken die automatisch mijn oog trokken. Ik heb onderstaande foto genomen vanuit het huis van mijn zusje en zo was de basis gelegd voor het ontwerp van mijn gefelsde lamp voor architectenbureau Kühne&Co.



Maar hier is het eigenlijk pas begonnen, ik heb mij wat ingelezen in de techniek van het felsen en kwam erachter dat het Parijsse dak dat mij zo aansprak een roevendak genoemd wordt.
Met de informatie die ik over het felsen had vergaard via internet ben ik aan het schetsen gegaan en heb ik mijn schetsen naar diverse loodgieters, zinkmeesters en producenten gestuurd die mij stuk voor stuk verzekerden dat zoiets niet te maken was of dat zij dit in elk geval niet konden.
Tot ik werd doorverwezen naar de heer Peter Slegers, meester in felstechniek.


Deze nodigde mij uit eens langs te komen om mijn ideeën te bespreken.
Waar ik verwachtte een uurtje te gaan praten over de mogelijkheden voor het laten maken van mijn lamp, eindigde ik uiteindelijk een halve dag later met een kunststof hamer in mijn hand in de werkplaats van de heer Slegers om de eerste voorzichtige poging te ondernemen handmatig zink te kloppen.

Vanaf die dag zou ik elke zaterdag in deze werkplaats aan de slag gaan om de techniek van het felsen onder de knie te krijgen. Zodat ik uiteindelijk zelf mijn lamp zou kunnen maken.


Samen met de heer Slegers heb ik gekeken wat de mogelijkheden waren voor mijn lampontwerp.
De mogelijkheden met zink als materiaal bleken erg groot en zodoende heb ik mijn ontwerp hier ook op aangepast en her en der wat uitgebreid.
Om de lamp écht een bijzonder werk te laten worden, bijna een soort proeve van vakmanschap, zijn er verschillende handgeklopte details toegevoegd, die misschien niet direct opvallen, maar die de lamp zo bijzonder maken omdat dit details zijn die met de moderne technieken en machines onmogelijk te maken zijn.
Ze zijn strak, maar toch spreekt uit deze details een handwerk en liefde voor het vak.

De felscursus:

De eerste weken van de felscursus begonnen met het leren "kloppen". Door te kloppen kun je zink ( en allerhande andere plaatmetalen) vormen. Het kloppen kan herstellend toe worden gepast om deukjes in het materiaal weg te kloppen of juist vormend om structuur of vorm in de plaat aan te brengen.
De mogelijkheden van het kloppen zijn eigenlijk oneindig, wat je ook verzint, het kan als je maar kunt kloppen. In de eerste weken dat ik cursus liep bij de heer slegers heb ik vanalles over het kloppen geleerd.
van hoe je je hamer op de juiste manier vasthoudt tot het planeren, stuiken en rekken van het materiaal door op een bepaalde manier te kloppen. 

Na het kloppen kwamen er dingen aan bod als aftekenen, hoeken bereken en uitzetten op het materiaal, zetten met de zetbank, zetten met de hand met behulp van de zettang en felsopener, solderen, felsen en nog veel meer. Hier een klein overzichtje van het maakproces in een aantal foto's.
het maken van een houten mal om de uiteindelijke lamp op in elkaar te zetten


het kloppen van de afwerkschuifjes voor de onderrand van de lampenkap


zetten van het dakje van de lamp op de vingerzetbank



de lamp in zijn uiteindelijke vorm geklemt met heel veel klemmen

solderen



Ik zal jullie niet overladen met de verhalen van alles wat ik heb geleerd ook al is de verleiding groot omdat het echt stuk voor stuk geweldig mooie en waardevolle technieken zijn.
Kort gezegd heb ik in 9 maanden cursus alles geleerd wat nodig was om de felslamp te kunnen maken en kan ik bij deze met trots zeggen dat het is gelukt!!!
En zie hier het resultaat;



De lamp heeft uiteindelijk een strak en industrieel uiterlijk, maar is volledig handgemaakt en dat maakt hem zo bijzonder, handwerk zo strak alsof het uit een machine komt. Iets wat de heer Slegers in zijn eigen werk nastreeft en wat hij mij tijdens de cursussen heeft proberen mee te geven.

Dakje en ophanging van de felslamp


In de lamp is een 70W Halogeen Gloeilamp model Globe gedraaid, dit is een energiezuinige vorm van de ouderwetse gloeilamp.
Binnenzijde felslamp met Halogeengloeilamp en metalen fitting

De lamp is onderdeel van een lichtplan voor Architectenburo Kühne & Co in de Boomgaardsstraat te Rotterdam (zijstraat van de Witte de Withstraat), op onderstaade foto's zie je de lamp op locatie hangen.
Bovenaanzicht vanaf tussenverdieping

En zo ziet de lamp eruit als je van de straat af bij het kantoor naar binnen kijkt.

Bij deze wil ik architectenburo Kühne & Co hartelijk bedanken voor hun geduld, hierdoor kon ik de cursus volgen en de lamp ook echt zelf maken.
En in het bijzonder wil ik Peter Slegers bedanken voor zijn enthousiasme, hulp en leerzame cursus!

Peter Slegers meester in Felstechniek en ik onder de net voltooide lamp!


De financiering van dit project is mede mogelijk gemaakt door het fonds BKVB.